• bucno-olje-001

    PRAZNIČNE SLADICE S ŠTAJERSKO PREKMURSKIM BUČNIM OLJEM

    Pred nami je sezona prazničnih božičnih sladic. In več kot jih bo, bolj veseli bodo prazniki. Pripravite tudi letos kakšno prav posebno sladico, da dopolnite slasten praznični obrok. Pripravili smo vam dva enostavna recepta, katerih skrivna sestavina je Štajersko prekmursko bučno olje, ki doda sladicam bogat okus. Z značilnim aromatičnim vonjem in okusom je bučno […]

    Preberi več
  • christmas-2937873_960_720

    Blagoslovljene božične praznike in vse dobro v letu 2021

    Društvo prijateljev agrarne ekonomike

    Preberi več
  • Namenite del dohodnine DPAE

    Vljudno vas naprošamo, da vaš del davčne obveznosti, s katerim lahko razpolagate na tak način, namenite DPAE. Kot veste, je naše delo v celoti odvisno od članarin in prostovoljnih prispevkov/donacij. Če tega dela dohodnine ne namenite organizaciji po svoji izbiri, bo šel v državni proračun. KAKO LAHKO PODATE/ODDATE ZAHTEVEK? natisnite pripravljen ZAHTEVEK in ga izpolnite,  po pošti pošljete […]

    Preberi več
  • photocollage_2020112412011721

    REZULTATI ANKETE O PREHRANI IN VARNI HRANI

    Tudi v letu 2020 smo DPAE-jevci že 7. leto zapored izvedli anketiranje po pomurskih osnovnih in srednjih šolah. Brošure – rezultati ankete o prehrani in varni hrani so pripravljene in bodo kmalu, ko se otroci in dijaki vrnejo v šolske klopi, poslane do pomurskih osnovnih in srednjih šol.

    Preberi več
  • spbo-11

    SOLATE POLNE VITAMINOV ZA ZIMSKE DNI

    Zima je tu, dnevi postajajo krajši in hladnejši. Poleg juh in enolončnic se v tem času prileže tudi kakšna dobra solata. Barvita sveža hrana je zdaj še posebej pomembna za krepitev vašega imunskega sistema v hladnejših dneh. Ni potrebno da so solate dolgočasne, lahko so zabavne, vas dobro nasitijo in sprožijo pravo eksplozijo okusa. Vse […]

    Preberi več
  • spbo-07

    KAKO PREPOZNAMO TISTO TA PRAVO ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE SLOVENIJA?

    Štajersko-prekmursko bučno olje sodi med slovenske izdelke, ki so zaščiteni pri Evropski komisiji. Začetek predelave bučnih semen v bučno olje sega v leto 1750, takrat se v pisnih virih prvič omenja stiskalnica bučnih semen in oljarna s Štajerske. V naslednjih letih se je predelava bučnih semen v olje razširila po vsem Štajerskem in v Prekmurje. […]

    Preberi več
  • spbo-04

    KAKO PRAVILNO SHRANJEVATI BUČNO OLJE

    Vpliv kisika, toplote in svetlobe spodbuja kvarjenje maščob in pospeši da bučno olje prej postane žarkega okusa. Zato je treba Štajersko prekmursko bučno olje vedno hraniti stran od svetlobe, v temnih steklenicah in hermetično zaprto. Najboljši okus je svež. Ko odprete steklenico Štajersko prekmurskega bučnega olja, ga porabite v 3-6 mesecih. Takoj ko kisik pride […]

    Preberi več
  • spbo-01

    ALI STE VEDELI? Zanimiva dejstva o bučah in bučnem olju

    Z značilnim aromatičnim vonjem in okusom je bučno olje nepogrešljivo v kulinariki. Z bučnim oljem lahko ustvarjate vse – od predjedi do sladic. Najpogosteje se uporablja kot preliv za solate. Odlično se obnese tudi za: za mariniranje, pripravo omak, kot preliv za testenine, za rižote, za hladne mesne jedi, juhe, sladice in za pripravo različnih […]

    Preberi več
  • fb

    7. FOTOGRAFSKI NATEČAJ DPAE – “UTRINKI S PODEŽELJA”

    Društvo prijateljev agrarne ekonomike (v nadaljevanju: DPAE) objavlja 7. fotografski natečaj na temo »Utrinki s podeželja«. Namen natečaja je promovirati kmetijstvo in kmetijska opravila v regiji Pomurja. Prav tako je namen natečaja poudariti pestrost podeželja, tako za njegove prebivalce, kot tudi obiskovalce. Na natečaju lahko sodelujejo vsi, ki se ljubiteljsko ali profesionalno ukvarjajo s fotografijo. Kategorije […]

    Preberi več